πηγή :maga.gr

Η παρουσία των ιστολογίων στον παγκόσμιο ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών και συμβάλλει ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας.

Οι φορείς της δεν είναι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ αλλά χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την τέταρτη εξουσία.
πηγή :maga.gr

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Η νύχτα των νεκρών!Día de los muertos, μια νύχτα αφιερωμένη σε εκείνους που λείπουν
Στο Μεξικό και σε ορισμένες περιοχές της κεντρικής Αμερικής, οι άνθρωποι εδώ και αιώνες γιορτάζουν το θάνατο με μια σειρά από θρησκευτικές και κοσμικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο πέρασμα στο επέκεινα και την επιβίωση μέσα από τις μνήμες εκείνων που έμειναν πίσω.
Ο εορτασμός της Día de los muertos γίνεται κάθε χρόνο τις ημέρες 31 Οκτωβρίου με 2 Νοεμβρίου και από το 2008 βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO ως μνημείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Τις ημέρες εκείνες οι οικογένειες στήνουν αυτοσχέδιους βωμούς (ofrendas) όπου τοποθετούν κρανία από ζάχαρη, καθώς και τα αγαπημένα φαγητά και ποτά των νεκρών τους, ενώ μυσταγωγικές πομπές κατευθύνονται στα νεκροταφεία για να επισκεφθούν τους τάφους συγγενών και φίλων και να αποθέσουν δώρα.
Κεντρική φιγούρα, η Κυρά των Νεκρών, La Catrina ή Calavera Garbancera κατά τη μεξικανική παράδοση, μια φιγούρα που δημιούργησε ο καρικατουρίστας José Guadalupe Posada και αναπαριστά ένα σκελετό ντυμένο με ευρωπαϊκά ρούχα για να καυτηριάσει τη μεξικανική ανώτερη αστική τάξη. Ένα από τα πιο δημοφιλή έθιμα είναι τα calaveras, μικρά χιουμοριστικά ποιήματα που σατιρίζουν συνήθειες, χαρακτηριστικά και ιστορίες από τη ζωή των νεκρών.
Αυτά και πολλά άλλα έθιμα της Día de los muertos αναβιώνουν κάθε χρόνο στην καρδιά της Αθήνας από το φροντιστήριο Abanico, το οποίο φέτος για 16η χρονιά έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα για να μας μυήσει στους πολύχρωμους εορτασμούς του πένθους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου