πηγή :maga.gr

Η παρουσία των ιστολογίων στον παγκόσμιο ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών και συμβάλλει ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας.

Οι φορείς της δεν είναι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ αλλά χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την τέταρτη εξουσία.
πηγή :maga.gr

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Μια βιβλιοθήκη φωτογραφικών βιβλίων !


Zines of the Zone

Το metamatic:taf με ενθουσιασμό φιλοξενεί το project Zines of the Zone, το οποίο εγκαινιάζεται το Σάββατο 15 Μαρτίου στις 14:00.
Το Zines of the zone είναι μια κινητή βιβλιοθήκη αφιερωμένη στα αυτοεκδιδόμενα photobooks, photozines και κάθε DIY έντυπο υλικό σε σχέση με τη φωτογραφία. Έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαικού δικτύου και μιας δημόσιας συλλογής με θέμα τις εναλλακτικές αυτές πρακτικές, μια ομάδα έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2014 να ταξιδεύει στην Ευρώπη για να συλλέξει και ταυτόχρονα να παρουσιάσει βιβλία.
Το φαινόμενο του φωτοβιβλίου (photobook) αναπτύσσεται διαρκώς και έχει γίνει μόδα: όλο και περισσότεροι φωτογράφοι και γραφίστες εξερευνούν τις δυνατότητες του, ενώ όλο και περισσότερες γκαλερί και συλλέκτες δείχνουν ενδιαφέρον για αυτά τα αντικείμενα. Επειδή τα αντικείμενα αυτά εκδίδονται σε περιορισμένο αριθμό και πωλούνται σε προσιτές τιμές, εξαντλώνται πολύ γρήγορα και για αυτό το λόγο φαντάζουν απρόσιτα και σπάνια.
Αυτές οι σκέψεις γέννησαν την ιδέα της δημιουργίας μιας βιβλιοθήκης  - μιας δημόσιας συλλογής όπου ο καθένας μπορεί να μελετήσει το έντυπο υλικό, ακόμα και αν αυτό έχει εξαντληθεί. Αυτή η συλλογή θα λειτουργεί ως μνήμη, ένας μόνιμος τόπος για αυτά τα τόσο εφήμερα αντικείμενα: ένα μέρος στο οποίο τα βιβλία θα συνεχίσουν να ζουν, να εμπνέουν, να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Θεωρώντας την αυτό-έκδοση ως μια αυτόνομη πρακτική με τη δική της αξία, είναι σημαντικό να διαδοθεί.
Για την πραγματοποίηση του project μια ομάδα έχει ξεκινήσει περιοδεία σε όλη την Ευρώπη από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2014 με σκοπό να γνωρίσει ανθρώπους που ασχολούνται με το χώρο του αυτοεκδιδόμενου εντύπου: φωτογράφους, ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους, εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία κλπ. Σε κάθε μια πόλη / βήμα αυτής της περιοδείας, διοργανώνεται ένα pop-event: παρουσιάζονται τα συλλεγμένα αντικείμενα και γίνεται προσπάθεια να συλλεχθούν νέα. 
Μπορείτε να ακολουθήσετε την περιοδεία μέσα από το blog, ένα “οδικό ημερολόγιο”, των τόπων που επισκέπτονται και των ανθρώπων που εμπλέκονται στο ακόλουθο linkhttp://blogznzn.tumblr.com/
Εγκαίνια: Σάββατο 15.03.14, 14.00
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: 15-16.03.2014Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου