πηγή :maga.gr

Η παρουσία των ιστολογίων στον παγκόσμιο ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών και συμβάλλει ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας.

Οι φορείς της δεν είναι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ αλλά χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την τέταρτη εξουσία.
πηγή :maga.gr

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

ΓΙΝΕΤΕ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ΜΕ ΤΟ YOUTUBE !!


Αν και συχνά γράφω στο σάιτ αυτό περί τεχνολογίας, ελπίζω ότι έχει γίνει σαφές ότι αυτό που βρίσκω πιο γοητευτικό στο συγκεκριμένο χώρο δεν είναι οι ίδιες οι μηχανές –σίγουρα τις βρίσκω ενδιαφέρουσες και μερικές φορές εντυπωσιάζομαι από την ιδέα πίσω από τη δημιουργία κάποιας, όμως αυτό που κυριολεκτικά με συναρπάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο αλλάζουν την πραγματικότητα γύρω μας και ακόμα περισσότερο πώς αλλάζουν τις αντιλήψεις μας και πώς μας κάνουν να βλέπουμε με διαφορετικό μάτι πράγματα που ως τώρα θεωρούσαμε δεδομένα.
Βλέπω, αίφνης, μια είδηση που πέρασε στα πολύ, πολύ ψιλά των σκληροπυρηνικών τεχνικών σάιτ: στον κώδικα προγραμματισμού της τελευταίας έκδοσης της εφαρμογής του YouTube για smartphones, κάποιοι ανακάλυψαν ότι η κατασκευάστρια της εφαρμογής, Google έχει συμπεριλάβει και μερικές γραμμές που δείχνουν ότι πολύ σύντομα το δημοφιλέστατο σάιτ για βίντεο θα επιτρέπει την παροχή περιεχομένου μέσω συνδρομής. Ψάχνοντας δε λίγο παραπάνω, βρήκα ότι οι φήμες μιλούν για συνδρομές της τάξης του ενός ή των δύο δολαρίων το μήνα, ποσό πολύ μικρό ώστε να μπορεί να το δώσει καθένας αλλά πολύ μεγάλο για τον δημιουργό του καναλιού.
Πριν από λίγο καιρό, είχα γράψει για ένα φωτογραφικό κανάλι στο YouTube που παρακολουθώ συχνά, αυτό του Ματ Γκρέιντζερ ή του «τύπου με τη Nikon». Το κανάλι αυτό έχει περισσότερους από 67.000 συνδρομητές –αν το 10% από αυτούς αποφασίσει να πληρώσει ένα δολάριο το μήνα για τα πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα βίντεό του, ο κ. Γκρέιντζερ θα βγάζει από το YouTube ίσως όσα βγάζει και από τη δουλειά του ως φωτογράφος. Και αν πληρώσουν όλοι, θα γίνει εκατομμυριούχος!


Το θέμα όμως πάει πέρα από το ότι η απόφαση αυτή του YouTube θα κάνει πλούσιους ακόμα και ανθρώπους που ποτέ δε σκέφτηκαν να φτιάξουν βίντεο για να κερδίσουν χρήματα. Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι συνδυάζοντας αυτήν την κίνηση με ορισμένες άλλες (όπως το ότι το YouTube συζητάει με δισκογραφικές εταιρείες για τη δημιουργία συνδρομητικών καναλιών με μουσικά βίντεο ), εταιρείες όπως η Google ξεφεύγουν από το χώρο των υπολογιστών και του Ίντερνετ και μετατρέπονται σε εταιρείες ψυχαγωγίας –και ίσως μεθαύριο και σε αυτόνομα Μέσα.
Μιλάμε συχνά για τις «καταρρεύσεις των αυτοκρατοριών» και για τις «κοσμοϊστορικές αλλαγές» που φέρνουν κάποια μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα. Όμως αλλαγές όπως η παραπάνω μπορούν να είναι εξίσου σημαντικές γιατί ανατρέπουν κάποιες από τις βασικές ισορροπίες γύρω μας –και εννοώ πολύ λιγότερο τις οικονομικές ισορροπίες: αντίθετα με τα υπάρχοντα Μέσα που χτίστηκαν πάνω στην ισχύ κάποιων λίγων, το Ίντερνετ έχει χτιστεί πάνω στη συμμετοχή των πολλών και αυτό διαμορφώνει ακόμα και τη δύναμη των ισχυρών του, ακόμα και με τρόπους που οι ίδιοι ίσως δε θα το ήθελαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου