πηγή :maga.gr

Η παρουσία των ιστολογίων στον παγκόσμιο ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών και συμβάλλει ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας.

Οι φορείς της δεν είναι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ αλλά χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την τέταρτη εξουσία.
πηγή :maga.gr

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Πως οι ταμπλέτες (tablets) μεταμορφώνουν τα μουσεία


Συνήθως όταν μιλάμε για τις ταμπλέτες είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε πως έχουν μόλις τρία χρόνια που έχουν μπει στις ζωές μας. Κι αυτό γιατί είναι τόσο εντυπωσιακή η διείσδυση τους που μας δημιουργείται η αίσθηση πως υπήρχαν εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Από ένα gadget με αμφίβολο μέλλον και ρόλο εξελίχθηκαν στο κατεξοχήν αξεσουάρ για πλοήγηση στο Διαδίκτυο και σταδιακά κατακτούν κι άλλους ρόλους όπως αυτό μιας εύχρηστης συσκευής για συγγραφή κειμένων. Με το iPad να πουλά περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια μονάδες το μήνα και τις συσκευές των ανταγωνιστών να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις πωλήσεις, είναι προφανές πως οι ταμπλέτες αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της τεχνολογικής καθημερινότητας μας.
Για τα μουσεία και τις γκαλερί που ψάχνουν για νέους τρόπους αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο κοινό και τις συλλογές, η ευρεία χρήση ταμπλετών δίνει εύκολη πρόσβαση σε καινοτόμες συσκευές με πολύ μικρό κόστος. Για παράδειγμα η χρήση retina οθονών στα iPad νέας γενιά τα καθιστά ιδανικές συσκευές για προβολή εικόνων καθώς η επόμενη λύση με παρόμοιες δυνατότητες έχει πολλαπλάσιο κόστος. Την ίδια στιγμή οι επισκέπτες είναι εξοικειωμένοι με τις ταμπλέτες οπότε η ενσωμάτωση τους στο πρόγραμμα ενός πολιτιστικού ιδρύματος δεν απαιτεί εκμάθηση από το μηδέν. Άλλα πλεονεκτήματα είναι πως οι ταμπλέτες είναι ιδανικές για ξεναγήσεις ενώ είναι φιλικές στα παιδιά και σε ηλικιωμένους, ειδικά οι δεύτεροι είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην τεχνολογία. Οι ενσωματωμένες λειτουργίες μπορούν να χρησιμεύσουν ώστε να βρίσκουν οι επισκέπτες τη θέση τους μέσα σε μια έκθεση και να παρέχουν το κατάλληλο περιεχόμενο.
Το Μουσείο της Μελβούρνης για να γιορτάσει την επέτειο των δέκα χρόνων από την ίδρυση του δημιούργησε μια εφαρμογή για ταμπλέτες που διέθετε δωρεάν. Η εφαρμογή υπό τον τίτλο “Please Touch the Exhibit” αξιοποιεί το γυροσκόπιο του iPad επιτρέποντας στους χρήστες να εξερευνήσουν τις συλλογές του μουσείου μέσα από δέκα ειδικά επιμελημένες θεματικές ενότητες για την επιστήμη και την ιστορία. Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη επιλεγμένα τμήματα της έκθεσης “Abstract Expressionist” είναι διαθέσιμα μόνο μέσω iPad. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή “AB EX NY” οι χρήστες μπορούν να δουν υψηλής ανάλυσης εικόνες εκθεμάτων, πληροφοριακό υλικό όπως και βίντεο για τα έργα και τους καλλιτέχνες.
http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/BLOG_/texnes-politismos/835/pos_oi_tampletes_(tablets)_metamorfonoun_ta_mouseia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου