πηγή :maga.gr

Η παρουσία των ιστολογίων στον παγκόσμιο ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών και συμβάλλει ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας.

Οι φορείς της δεν είναι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ αλλά χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την τέταρτη εξουσία.
πηγή :maga.gr

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Η επιλογή της διαγραφής και της επανεκκίνησης / Ως πολιτισμική προσομοίωση


Το metamatic:taf παρουσιάζει την έκθεση thesis της πλατφόρμας Create an Accident, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 18 Απριλίου 2013.
Οι ανέφικτες πράξεις, η έννοια της καταστροφής και η απόπειρα σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου θεμελιώνουν την έκθεση thesis.
Σχεδιασμένη με τη λογική πλατφόρμας παιχνιδιού, η έκθεση ορίζει ως υπόθεση εργασίας το ερώτημα “τι θα μπορούσε να συμβεί εάν μία επινοημένη κοινότητα έθετε στον εαυτό της ένα όριο, το ξεπέρασμα του οποίου θα οδηγούσε σε συνειδητή καταστροφή της;”.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, είτε ως μέλη της φανταστικής αυτής κοινότητας, είτε ως εξωτερικοί παρατηρητές της, καλούνται να εξερευνήσουν τη δυναμική και τις προοπτικές που τους παρέχει η επιλογή της διαγραφής και της επανεκκίνησης. 
Μέσα από τα έργα τους προκαλούν τα όρια της κοινότητας, αντιμετωπίζουν ως θεμιτή επιλογή τη ριζική καταστροφή των μύθων και των αφηγήσεων που την στοιχειοθετούν, αμφισβητούν το ανθρώπινο προνόμιο στη λογική και θέτουν υπό κρίση τόσο την ύπαρξη ακέραιων ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων, όσο και τη βεβαιότητα με την οποία συγκροτείται η γνώση, που αποτελεί κοινό κτήμα της κοινότητας.
Συνολικά, το παιχνίδι του thesis, ως πολιτισμική προσομοίωση, αναπαράγει και καταστρέφει τις κοινωνικές αφηγήσεις και τους ενσωματωμένους σε αυτές μύθους. Ο φανταστικός χαρακτήρας του παιχνιδιού διανοίγει ένα απέραντο σύστημα κανόνων, που μέσα από συμβάσεις και ελευθερίες αποκαλύπτει ένα απεριόριστο πεδίο για τη διερεύνηση άγνωστων μέχρι τώρα επιλογών.

Επιμέλεια: Λένα Θεοδωροπούλου
Συμμετέχουν: Hrvoje HiršlInformal StrategiesNathania Rubin, Μελισσάνθη Σαλίμπα,Anna Witt, Γιάννης Χριστοφίδης
Συνεργάτες: Ανδρέας Βραχίμης, Άννα Κοντοπούλου
Special guests: Molleindustria 
Εγκαίνια: Πέμπτη 28.03.2013, 20:30
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: 28.03-18.04.2013
Ώρες Λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ. 12:00-21:00, Κυρ. 12:00-19:00

http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/Event/1254/Thesis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου