πηγή :maga.gr

Η παρουσία των ιστολογίων στον παγκόσμιο ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών και συμβάλλει ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας.

Οι φορείς της δεν είναι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ αλλά χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την τέταρτη εξουσία.
πηγή :maga.gr

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Μια μέρα για τα προσωπικά δεδομένα...


Κάποια στιγμή πριν από 32 χρόνια, σε χρόνο ανύποπτο για τους περισσότερους από όσους ασχολούμαστε με το Ίντερνετ (χρήστες ή εταιρείες) τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέγραψαν στο Στρασβούργο μια συνθήκη η οποία είχε σαν αντικείμενο την προστασία των πολιτών από τη λήψη και την επεξεργασία ηλεκτρονικών προσωπικών δεδομένων. Και η ημερομηνία της υπογραφής της συνθήκης αυτής, η 28η Ιανουαρίου, καθιερώθηκε αρκετά χρόνια αργότερα σαν «Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» –μια μέρα που, όπως οι περισσότερες αυτού του είδους χρησιμεύει σαν αφορμή για να σκεφτούμε ή να θυμηθούμε ότι ο online κόσμος μπορεί να γίνει ένας πολύ επικίνδυνος παιχνιδότοπος.
Πολλοί βιάζονται να απορρίψουν τα παραπάνω σαν «ευρωπαϊκές γραφειοκρατικές καιαμερικανικές εταιρικές σαχλαμάρες» –και φαντάζομαι ότι για όσους απλώς μπήκαν στο Ίντερνετ μόνο και μόνο επειδή κάποιος φίλος τους, τους μίλησε για το Facebook, για να παίζουν παιχνίδια ή γιατί η δουλειά τους, τους επιβάλλει να έχουν email ίσως να ακούγονται έτσι. Όμως το Δίκτυο είναι ένας ολόκληρος κόσμος· για την ακρίβεια είναι ένας κόσμος που γίνεται καθημερινά όλο και πιο στενά συνδεδεμένος με τον πραγματικό. Και σαν τέτοιος, έχει τους κανόνες του, κανόνες που κανείς δεν πρέπει να αγνοεί, όπως δεν αγνοεί τους κανόνες του πραγματικού.
Είναι εύκολο να θεωρήσει κανείς ότι εξ ορισμού μια εταιρεία ή ένα κράτος αδιαφορούν παντελώς για τον τελικό χρήστη. Όμως αυτά τα οποία μας υπενθυμίζει μια μέρα όπως η «Data Privacy Day» (η διεθνής της ονομασία) παρότι προέρχονται από «επίσημα χείλη» είναι σωστά και μας αφορούν με τον ίδιο τρόπο που μας αφορά η υπενθύμιση της αστυνομίας ότι το να πίνουμε και να οδηγούμε δεν είναι πολύ καλή ιδέα, άσχετα από την όποια καχυποψία απέναντι στον ίδιο τον φορέα. Στο Ίντερνετ υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι –το να θεωρεί κανείς ότι όλοι είναι «καλοί» δεν είναι αισιοδοξία αλλά αφέλεια.
πηγη :metamatic.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου