πηγή :maga.gr

Η παρουσία των ιστολογίων στον παγκόσμιο ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών και συμβάλλει ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας.

Οι φορείς της δεν είναι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ αλλά χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την τέταρτη εξουσία.
πηγή :maga.gr

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Παράνομο το φιλτράρισμα περιεχομένου από τους ISP!


Μια απόφαση-βόμβα του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτωνανατρέπει τα δεδομένα στην αέναη μάχη των "πειρατών" με τις εταιρείες που προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα. Η εν λόγω απόφαση ενδέχεται να αποτελέσει πρόκριμα για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Όλα ξεκίνησαν το 2004, όταν ο βελγικός φορέας SABAM που εκπροσωπεί μουσικές εταιρείες προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του παρόχου Internet με την επωνυμία Scarlet, αξιώνοντας να απαγορευτεί η ανταλλαγή αρχείων που προστατεύονταιαπό πνευματικά δικαιώματα. Πρωτοδίκως, ο SABAM δικαιώθηκε, η Scarlet όμως προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έκριναν τελικά ότι το φιλτράρισμα του περιεχομένου αντίκειται στη ντιρεκτίβα E-Commerce και άρα δε μπορεί να εφαρμοστεί. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι τέτοια μέτρα επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των ISPs, καθώς είναι υποχρεωμένοι να "εγκαταστήσουν σύνθετα, ακριβά και μόνιμα συστήματα με δικά τους έξοδα". Με άλλα λόγια, η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης δεν επιτρέπει στην εκάστοτε εταιρεία να προσφέρει υπηρεσίες με τον τρόπο που αυτή επιθυμεί.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστηρίζει ότι οι providers υποχρεούνται να μπλοκάρουνσυγκεκριμένα sites όταν υπάρχει απόφαση από εθνικό δικαστήριο, δε μπορούν να υποχρεωθούν, όμως, να παρακολουθούν την κίνηση των πελατών τους. Είναι σαφές ότι το Δικαστήριο επιχειρεί να κρατήσει λεπτές ισορροπίες, οι οποίες πάντως είναι θετικές για τους "πειρατές" σε σύγκριση με την έως τώρα τάση για ολική απαγόρευση της παράνομης διακίνησης με κάθε μέσο.

Μένει να δούμε αν η απόφαση αυτή μπορεί να ανατρέψει δεδομένα όπως ο "νόμος των τριών χτυπημάτων" στη Γαλλία. Ο πόλεμος θα έχει συνέχεια...

Πηγή: BBC  e-pcmag.gr