πηγή :maga.gr

Η παρουσία των ιστολογίων στον παγκόσμιο ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών και συμβάλλει ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας.

Οι φορείς της δεν είναι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ αλλά χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την τέταρτη εξουσία.
πηγή :maga.gr

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Η ΜΙΚΡΗ ΕΣΘΟΝΙΑ... Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΛΙΓΟ......Η μικρή Εσθονία έζησε μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και το 2011 παρουσίασε ανάπτυξη 7,6%. Παρόλα αυτά οι πολίτες της εξακολουθούν να υποφέρουν κι έτσι μεταναστεύουν.
1.300 ευρώ καθαρά κερδίζει το μήνα ο Ντέμις Φολ που ζει στην μικρή πόλη Κέιλα, η οποία είναι μισή ώρα μακριά από την πρωτεύουσα Ταλίν. Ο Ντέμις Φολ έχει ένα μικρό μαγαζί με ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Για τις συνθήκες στην Εσθονία κερδίζει καλά χρήματα, αφού και ο μέσος μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου είναι γύρω στα 600 ευρώ το μήνα. Οι τιμές όμως των ενοικίων και των τροφίμων κινούνται σε δυτικοευρωπαϊκά επίπεδα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεταναστεύουν, όπως λέει ο Ντέμις Φολ:«Σχεδιάζω να πάω στη Φινλανδία, κυρίως γιατί έχω δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά από πέντε χρόνια που θα εργαστώ εκεί. Στη Φινλανδία είναι απλά όλα καλύτερα: το σύστημα υγείας, το κοινωνικό σύστημα, οι συνθήκες εργασίας. Εκτός αυτού μιλάω φιλανδικά».
Η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων πολλών Εσθονών. Σαράντα χιλιάδες Εσθονοί ζουν και εργάζονται γύρω από το Ελσίνκι ενώ υπολογίζεται ότι σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες ζουν περίπου 100.000 Εσθονοί.
Μετανάστευση και ανάπτυξη
Το γεγονός αυτό όμως έχει άμεσες συνέπειες και στον πληθυσμό, ο οποίος για πρώτη φορά έπεσε κάτω από τα 1,3 εκατομμύρια. Από τη δεκαετία του 1990, η μικρή χώρα έχασε περίπου το 18% του πληθυσμού της. Το πρόβλημα είναι συνειδητό και στην κυβέρνηση της Εσθονίας, όπως λέει ο Εσθονός υπουργός Οικονομικών Γιούργκεν Λίγκι:

«Η συρρίκνωση του πληθυσμού είναι πραγματικότητα και αποτελεί γενικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται όμως μόνο για τη μετανάστευση. Οι οικογένειες έχουν πλέον λιγότερα παιδιά και προσπαθούμε με την πολιτική μας σε θέματα οικογένειας να δίνουμε κίνητρα. Πρέπει ακόμα να προσθέσουμε ότι τη δεκαετία του 1990 είχαμε πολλές αλλαγές. Αλλά στην τελικά ανάλυση δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά κατά της μετανάστευσης και των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων».
Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανέπαφη την Εσθονία. Εντούτοις η μικρή χώρα που θεωρούνταν πρότυπο ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι. Χάρη σε μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και σε γενναίες περικοπές, το 2011 η ανάπτυξή της παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 7,6%. Οι θετικοί αυτοί αριθμοί όμως δεν βοηθούν και πολύ τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους. Ο μέσος μισθός είναι γύρω στα 800 ευρώ ενώ οι συνταξιούχοι παίρνουν μόλις 320 ευρώ.
Ο Ντέμις Φολ σε κάθε περίπτωση πάντως θα συνεχίσει να ψάχνει για δουλειά στη Φινλανδία. Μέσω facebook έχει ήδη δυο προτάσεις. Σύντομα θα πάρει το πλοίο για να πάει στο Ελσίνκι και να εξακριβώσει από κοντά πως είναι η κατάσταση.
Christoph Kersting / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Audios and videos on the topic