πηγή :maga.gr

Η παρουσία των ιστολογίων στον παγκόσμιο ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών και συμβάλλει ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας.

Οι φορείς της δεν είναι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ αλλά χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την τέταρτη εξουσία.
πηγή :maga.gr

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Έκθεση Φωτογραφίας στα πλαίσια του Athens Photo Festival

Τίτλος: Από τον φλοιό της γής
Διάρκεια: 12 Νοεμβρίου -  30 Νομεβρίου
GalleryKosmonaftes art space
Διεύθυνση: Καλλιπόλεως 17
104 44 Κολωνός
Τ  2114068407
Ώρες λειτουργίας: 
Δ-Τ  09.00-13. 00 
ΠΣΚ 15.00-20.00
Οι μεταβολές του φυσικού περιβάλλοντος, εν όψει της κλιματικής αλλαγής που απειλεί τον πλανήτη, βρίσκονται στο επίκεντρο επίμαχων συζητήσεων σε διεθνές επίπεδο. Στον χώρο της τέχνης, η ομορφιά της φύσης ήταν από ανέκαθεν ένα από τα αγαπημένα θέματα των καλλιτεχνών. Η χειραγώγηση της φύσης από τον άνθρωπο - στο όνομα μιας «καλύτερης ζωής» - είχε ως αποτέλεσμα τις μη αντιστρεπτές μεταμορφώσεις του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της ίδιας της αναπαράστασης του. Με δεδομένο ότι η φωτογραφική εικόνα, πιστή στην εγγενή ιδιότητά της αναπαριστάνει την εξωτερική πραγματικότητα όπως την βλέπουμε, τα τελευταία χρόνια στη σύγχρονη φωτογραφία, διακρίνουμε ποικίλες τάσεις καλλιτεχνών που είτε καταγράφουν τις προαναφερόμενες παραμορφώσεις, είτε καταγγέλλουν τη σχέση ανθρώπου-φύσης ή ακόμα επαναπροσδιορίζουν την φύση μέσα από τον κόσμο της ουτοπίας και της φαντασίας τους.
Η Έφη Τσακρακλίδου εστιάζει τον φακό στην «αντίσταση» της φύσης απέναντι στις ισοπεδωτικές μεταβολές της σύγχρονης εποχής. Περισσότερο ουμανιστική στο έργο της, η ανθρώπινη παρουσία είναι απούσα για πρώτη φορά. Με ευαισθησία, συστηματικότητα και στοχασμό διερευνά, τα σπάνια και απειλούμενα φυτά της Κρήτης, στα πλαίσια συνεργασίας με την επιστημονική ομάδα του Βοτανικού Μουσείου του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.). Αποπειράται να μεταφέρει με ειλικρινή προβληματισμό, χωρίς φωτογραφική επιτήδευση, τη μάχη της επιβίωσης που διαδραματίζεται «εκεί ψηλά», στα βραχώδη όρη της σιωπής και της βαθιάς μοναξιάς. Εκεί που το λιγοστό νερό, ως πινελιά ζωγράφου δίνει ζωή στα μοναδικά χρώματα των προς εξαφάνιση φυτών, σαν ελπίδα ζωής στην σκληρή, βραχώδη, πορώδη εξωτερική πραγματικότητα.
Η Τσακρακλίδου με αυτήν την δουλειά της, δίνει το καλύτερο μάθημα ζωής για μια «στάση αντίστασης» και ελπίδας στην συμβατικά ξένοιαστη, με «περικοπές» μελαγχολική, αστική ζωή μας.
Αγγελική Γραμματικοπούλου

KOCMONAFTES ART SPACE
Καλλιπόλεως 17, Κολωνός
(Μετρο: Σταθμός Λαρίσης)
τηλ. 2114068407 , 6937118866
104 44 Αθήνα
info@kosmonaftes.gr