πηγή :maga.gr

Η παρουσία των ιστολογίων στον παγκόσμιο ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών και συμβάλλει ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας.

Οι φορείς της δεν είναι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ αλλά χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την τέταρτη εξουσία.
πηγή :maga.gr

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Ο «σοφός» φίλος μου προβλέπει

Δυστυχως δεν μπορεσαμε να ανακαλυψουμε την πηγη του αρθρου του εγκριτου δημοσιογραφου, αφου αυτο κυκλοφορει με mail.
Του Αλεξη Παπαχελα  Hμερομηνία :  05-10-11 Πριν από δύο χρόνια, ζήτησα τη γνώμη ενός σοβαρού Ελληνα ο οποίος ζει στο εξωτερικό για το αν «θα την βγάλουμε». Πρόκειται για άνθρωπο που αγαπάει την πατρίδα του, αλλά για τον οποίο θα ίσχυε το κλασικό, δυστυχώς, πλέον κλισέ ότι η Ελλάδα τον πληγώνει κιόλας.
Η πρόβλεψή του ήταν η εξής: «Θα πάμε σε πρώτη φάση στο ΔΝΤ γιατί θα προκύψει πρόβλημα ρευστότητας και όλοι θα προσπαθήσουν να κρύψουν το γεγονός ότι είμαστε χρεοκοπημένοι. Eπειτα από ένα ή ενάμιση χρόνο, θα αρχίσει η συζήτηση για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους. Σε λίγους μήνες, θα σπάσει αυτό το ταμπού και θα μιλούν όλοι για ένα “λογικό κούρεμα”. Θα γίνει και αυτό, αλλά επειδή η χώρα θα έχει μπλοκάρει και δεν θα προχωράει τίποτα από τα συμφωνηθέντα, θα αρχίσει συζήτηση για πιο μεγάλο “κούρεμα” και κάποιου είδους χρεοκοπία. Θα συμβεί και αυτό και μετά θα υπάρχει ένα ακόμη στάδιο, αν όλα πάνε στραβά, όπως αναμένεται, που θα είναι η έξοδος από το ευρώ γιατί η χώρα πια δεν θα αντέχει άλλο την πίεση».
Σκεπτόμουν την πρόβλεψη αυτή, την οποία εν συνεχεία διαπίστωσα ότι συμμερίζονταν όλοι ανεξαιρέτως οι σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με την Ελλάδα. Μιλάω, βεβαίως, γι’ αυτούς που καταλαβαίνουν ακριβώς τι συμβαίνει στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον και όχι για όσους αναλύουν τα πράγματα μέσα από ένα στενόμυαλο και πολύ επαρχιακό πρίσμα. Ζήτησα λοιπόν και πάλι τη γνώμη του «σοφού» φίλου. Είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά, όχι μόνον επειδή η Ελλάδα τα έχει κάνει θάλασσα, αλλά λόγω του πολύ μεγάλου ελλείμματος ηγεσίας στην Ευρώπη. Δεν ήθελε να κάνει καμία πρόβλεψη, αλλά εξέφρασε ένα μεγάλο φόβο: «Φοβάμαι την ώρα που η Μέρκελ θα γυρίσει και θα πει πως έκανε ό,τι μπορούσε για την Ελλάδα, ότι είναι χώρα ιδιαίτερη και μη κυβερνήσιμη. Αμέσως μετά, θα στραφεί στους ψηφοφόρους της και θα τους πείσει πως τιμωρεί τον “διαφορετικό”, αλλά ταυτόχρονα τους καλεί να δώσουν πολλά χρήματα για να σωθούν η Ισπανία, η Ιταλία κ.λπ.».
Ελπίζω να μην επαληθευθεί ο «σοφός» φίλος μου, αλλά σίγουρα τα πράγματα προς τα εκεί πάνε από την ώρα που σε λίγο δεν θα μπορούμε να απειλούμε με ευκολία ότι θα κάνουμε την παγκόσμια οικονομία «Αρκάδι», γιατί οι προνοητικοί Βορειοευρωπαίοι θα έχουν φροντίσει να μεταφέρουν τον δυναμίτη σε μακρινές, καλά φυλαγμένες αποθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου