πηγή :maga.gr

Η παρουσία των ιστολογίων στον παγκόσμιο ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών και συμβάλλει ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας.

Οι φορείς της δεν είναι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ αλλά χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την τέταρτη εξουσία.
πηγή :maga.gr

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Τα 3 σενάρια χρεοκοπίας και τι θα συμβεί με τις καταθέσεις !!

Αν και εχει πολυδημοσιευθει το παρακατω άρθρο του http://www.banksnews.gr το δημοσιευουμε και μεις γιατι....... ισως κατι εχει να πει...Τρία είναι τα βασικά σενάρια που κυκλοφορούν στον ευρωπαϊκό τύπο για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος. Κοινή συνισταμένη τους η μη αποπληρωμή του συνόλου του χρέους της χώρας.Στις μεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες του πλανήτη, η Ελλάδα εμφανίζεται αφερέγγυα και ανίκανη να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.
Τα τρία βασικά σενάρια που αναφέρονται είναι τα εξής:
1) Συμφωνία με την τρόικα – Μικρό «κούρεμα» των ομολόγων
Πρόκειται για το πιο ήπιο σενάριο, καθώς με τη μερική διαγραφή του χρέους εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση από την τρόικα.
Σε μία τέτοια περίπτωση το κράτος δεν κηρύσσει στάση πληρωμών, ωστόσο αναγκαστικά θα πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να μη δημιουργεί νέο χρέος.
Η τρόικα σε αυτήν την περίπτωση συνεχίζει να εκταμιεύει δόσεις του δανείου, ενώ τίθεται σε εφαρμογή ο μηχανισμός στήριξης που συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου.
2) Στάση πληρωμών με παραμονή στην ευρωζώνη
Η κυβέρνηση δε τα βρίσκει με την τρόικα, δεν πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα και η διακοπή της χρηματοδότησής της σημαίνει στάση πληρωμών για το δημόσιο.
Με λίγα λόγια το δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά του από τα έσοδα που έχει, ενώ δημιουργεί τεράστιες ζημιές στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει στο ενεργητικό του ομόλογα ύψους άνω των 50 δισ. ευρώ.
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι τράπεζες εξαρτώνται από τη δυνατότητα των μετόχων τους να καλύψουν αυτές τις ζημιές.
Το πιο πιθανό είναι να χαθούν καταθέσεις, λόγω της αδυναμίας να καλυφθούν οι απαιτούμενες αυξήσεις κεφαλαίου, του πανικού που θα δημιουργηθεί, αλλά και του αποκλεισμού των τραπεζών για πολλά χρόνια από τις αγορές.
3) Στάση πληρωμών και επιστροφή στη δραχμή
Το απόλυτο χάος. Οι τράπεζες καταρρέουν, οι καταθέσεις χάνονται, το νέο νόμισμα υποτιμάται πάνω από 50% σε σχέση με τα βασικά νομίσματα, οι μισθοί υποχωρούν σημαντικά και η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη.
Το ελληνικό κράτος έχει τη δυνατότητα να τυπώσει χρήμα, η αξία του οποίου ωστόσο λόγω της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές είναι ασήμαντη.
Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε διψήφια ποσοστά. Από την άλλη πλευρά, η χώρα γίνεται περισσότερο ανταγωνιστική λόγω του αδύναμου νομίσματος και ελπίζει σε ανάκαμψη μέσω των εξαγωγών της

επισης ενα σχολιο που ακολουθησε στον παραπανω ιστοτοπο :
Το τρλιτο σενάριο, που όσο συζητιέται, όλοι ξέρουμε ότι δεν θα συμβεί, διότιτ δεν συμφέρει κανέναν. Για ποιές εξαγωγές μιλάμε? Η ελλάδα εξαρτάται από εισαγωγές, δεν είναι εξαγωγική οικονομία. Η προσφυγή στη Δραχμή αποτελεί αυτοκτόνία ενός ολόκληρου λαού και ξέρουμε ότι το σενάριο αυτό δεν πρόκειτα να υλοποιηθεί. Οπότε ας πάψουμε να το συζητλαμε σαν να ήταν μία εναλακτική λύση.      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου