πηγή :maga.gr

Η παρουσία των ιστολογίων στον παγκόσμιο ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών και συμβάλλει ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας.

Οι φορείς της δεν είναι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ αλλά χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την τέταρτη εξουσία.
πηγή :maga.gr

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεχασμένοι Ήρωες… ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ για τους Ήρωες, που χάνονται στη Λήθη.


γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Προς αναζήτηση ηρώων· ανθρώπων που αρνήθηκαν το “εγώ” και αγωνίστηκαν για το “εμείς”. Δεν έχει σημασία τι πίστευαν, αν είχαν ευθυκρισία ή αν, τελικά, πέτυχαν το σκοπό τους. Σημασία έχει ότι υπερέβησαν εαυτούς· ακολούθησαν το δύσκολο δρόμο της ανιδιοτελούς άρνησης· θυσιάστηκαν
Αυτούς τους ήρωες ανασύρουμε, στα 24grammata.com, τούτη την εβδομάδα, από τα υπόγεια της λήθης ή της ημιμάθειας (τι, άραγε, είναι το χειρότερο;) Δίχως φανφάρες και επετειακά μνημόσυνα σας καλούμε να γνωρίσετε ή να ξαναθυμηθείτε ήρωες που στοιβάζονται στα αζήτητα της Ιστορίας, επειδή δεν είχαν ενδιαφέρον για τη σχολική εκπαίδευση ή την τηλεοπτική διαβουκόληση.
Υπάρχει ένα αόρατο σχοινί που συνδέει τους φαινομενικά άσχετους βίους του Νικηταρά – Δαούδογλου – Τikas – Παναγίδη – Μουστακλή(τυχαία αναφορά ονομάτων ηρώων). Αυτό το αόρατο σχοινί άλλοι το αποκαλούν “υπερήφανη στάση ζωής”, άλλοι “ασυμβίβαστη πορεία”και άλλοι “διάθεση για προσφορά”. Αυτό το σχοινάκι πρέπει να ξετυλίξουμε για να βγούμε από το Λαβύρινθο του εγωισμού και να ξαναγίνουμε άνθρωποι.
Ίσως, αυτή η αναζήτηση να είναι η καλύτερη πρόταση σε μια κοινωνία, όπως η τωρινή, που κυριαρχεί η ηττοπάθεια, η απελπισία και η μοιρολατρία Για περισσότερες πληροφορίες 24grammata.com (κλικ εδώ)
Αν δεν έχετε ξανακούσει κάποια από τα παρακάτω ονόματα δε φταίτε, αποκλειστικά, εσείς. Τουλάχιστον, μέχρι τώρα…

Νικηταράς(ο ήρωας των ηρώων – μοναδικό πρότυπο)
Πλωτίνος Ροδοκανάτης(Ιδεολόγος των δύο ηπείρων)
Μαρία Πανταζή(η μοναδική ελληνίδα στην παρισινή κομμούνα)
Εμμανουήλ Δαούδογλου(πέθανε μαχόμενος στην παρισινή κομμούνα)
Μαρίνος Αντύπας(πρότυπο κοινωνικών αγώνων)
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου(εργαζόμενη γυναικα, το 1890, και η πρώτη ελληνίδα πεζογράφος)
Louis Tikas (Ηλίας Σπαντιδάκης)(έπεσε μαχόμενος στις μεγάλες απεργίες των ΗΠΑ)
Οι ήρωες του Ρίμινι(116 Έλληνες σκοτώθηκαν για να ελευθερώσουν τους προ ολίγων μηνών κατακτητές τους)
Οι αιχμάλωτοι του εμφυλίου(η μεγάλη ντροπή)
Ανδρέας Παναγίδης(22 χρόνων και έφυγε περήφανα με τη βεβαιότητα ότι πράττει το σωστό)
Γιώργος Τσικουρής(αντίσταση και όχι λόγια)
Κώστας Γεωργάκης(ο ορισμός της αυτοθυσίας)
Σπύρος Μουστακλής(αντίσταση δίχως κομματικά κίνητρα)
Αλέξανδρος Παναγούλης(ο επαναστάτης ποιητής)
Κατερίνα Γώγου(ασυμβίβαστη ποιήτρια)


ΥΓ : τηρήθηκε η χρονολογική σειρά στον πίνακα και στην παρουσίαση του αφιερώματος. Η επιλογή των ηρώων είναι ενδεικτική. Θα ακολουθήσουν και άλλα αφιερώματα με “ξεχασμένους ήρωες”. Για περισσότερες πληροφορίες 24grammata.com (κλικ εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου